Historik

Under våren 2016 växte en idé fram hos oss i personalen: Att tillsammans med brukarna träna med ett tydligt mål, att delta i det stenhårda hinderbaneloppet Toughest i Umeå.

I samarbete med vår personlige tränaren John Gröntvedt på Tenton gym började vi att träna. Under våren, sommaren och hösten 2016 körde vi på för fullt. Vi provade alla möjliga träningsformer, bland annat militärträning, basket, backintervaller och löpning på myr.

Tack vare våra sponsorerna som har bidragit med kläder och material, och startavgiften för Toughest behövde vi inte tänka på den ekonomiska biten utan kunna köra på för fullt med träning och utveckling.

Lopp

2016 Toughest Umeå

2017 Toughest Umeå

2017 Hjälteloppet

2018 Hjältehelgen med Hjälteloppet

2018 Toughest Stockholm

2019 Hjältehelgen med Hjälteloppet

Uppmärksamhet

Vi märkte väldigt tidigt att det vi gjorde väckte uppmärksamhet, till en början runt omkring i Umeå och snart även resten av Sverige. Med uppmärksamheten och den uppskattning som visades oss växte även brukarnas självförtroende och vi i personalen såg en stor förändring hos dem och även människor runt omkring.

Det roliga var att vi kunde sprida kunskap och även ge andra kraft och mod att göra det som tidigare ansågs som omöjligt. Paroller som “Ingenting är omöjligt” och “Alla kan” är något som vi gärna använder.

Några exempel bland de stora händelserna för oss är bland annat att vi vann Årets prestation på Idrottsgalan, att Sportspegeln gjorde ett reportage om oss i serien Sverigeresan och att vi kunde köra vårt alldeles egna Hjälteloppet.